Peliohjelmointia avoimessa amk:ssa

17.6.2011

Kajaanin avoimen ammattikorkeakoulun nyt toista kertaa järjestämä peliohjelmoinnin kesäleiri kokosi kesäkuun alussa suuren joukon pelialasta ja -ohjelmoinnista kiinnostuneita nuoria helteiseen Kajaaniin. Kajaanin Ammattikorkeakoululla 6.–10.6. pidetty leiri tarjosi pelialasta kiinnostuneille yli 15-vuotiaille mahdollisuuden oppia peliohjelmoinnin perusteet.
 
Suosittu, vuonna 2010 ensimmäisen kerran järjestetty leiri keräsi jälleen lähes 40 innokkaan opiskelijan joukon ja täytti kaksi luokkahuonetta iloisilla peliohjelmoijilla. Pitkämatkalaisille oli järjestetty majoitus, joten leiri houkutteli osallistujia kauempaakin. Osallistujia oli 15-vuotiaista aina 30-vuotiaisiin, ja myös moni tyttö oli innostunut yleensä poikien harrastukseksi mielletystä ohjelmoinnista.
 
Leirin tavoitteena oli opettaa nuorille XNA-ohjelmointityökalun käytön perusteet niin, että opiskelijat pystyivät toteuttamaan oman tietokonepelin kyseisellä työkalulla. Opettajina toimivat lehtori Veli-Pekka Piirainen sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan opiskelijat. Opetussuunnitelmaan kuului C# -ohjelmointikielen perusteita ja kurssilla opetettiin kaikki tarvittava pelimekaniikan luomisesta oman pelin viimeistelyyn asti. Ohjattua työskentelyä oli päivittäin yhdeksästä kuuteen ja ATK-luokka oli tarvittaessa innokkaimpien pelinkehittäjien käytössä iltaan asti. Tavoitteena oli saada pelit valmiiksi leirin loppuun mennessä, ja perjantain kuluessa ohjelmoijat testailivat jo innokkaasti toistensa valmiita tuotoksia.
 
Aloittelijatkin oppivat leirillä valmiudet pelin tekoon. Monelle leiri oli tilaisuus tehdä ihka ensimmäinen oma peli. Yksi heistä oli Santeri Paatimäki, joka nautti onnistumisen ilosta esitellessään aikaansaannostaan. Santerin pelin päähenkilö oli hänen itsensä piirtämä, rottia syövä Pasi-koira. 

Kuvat ja teksti: Reno Tukiainen, markkinoinnin harjoittelija

peliohjelmointi2011_kuva1.jpg
Peliohjelmoinnin ensikertalainen Santeri Paatinmäki leirillä tekemänsä pelin edessä 
peliohjelmointi2011_kuva2.jpg
Joonas Palsio testaa Santerin peliä